Klub SFRJ Forum Indeks Klub SFRJ
Da se podsjetimo ili necem naucimo iz vremena SFRJ
 
 Kako koristiti ovaj Forum?Kako koristiti ovaj Forum?   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RSS Feed   RegistracijaRegistracija 
 ProfilProfil   Provjeri privatne porukeProvjeri privatne poruke   LoginLogin 




Jugoslovenska kuhinja

 
Otvori novu diskusiju   Odgovori na temu    Klub SFRJ Forum Indeks -> Jugoslavija iz našeg sjećanja
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Vuk
Administrator foruma
Administrator foruma


Član od: 23 Dec 2007
Komentari: 1528

KomentarUpisano: 20 Mar 2008 11:32    Naslov komentara: Jugoslovenska kuhinja Citiraj ovaj komentar

Evo jedna tema koja je nadam se svima draga.
Naime svaki narod ima svoja specificna jela i prema njima se odnosi sa posebnom ljubavlju.
Tako je i nas u Jugoslaviji kraslo mnostvo jela koji su nam uljepsavali jutarnju uzinu, podnevni rucak ili vecernje meze uz druzenje. Naravno i slavlja nisu mogla bez nasih specificnih jela.

Da bih zapoceo ovu temu postavit cu malu pricu koja odgovara ovoj temi.

Citat:
BAKINI USTIPCI
Moja baka pravi najljepse ustipke. Kao sto je ona, takvog majstora ustipaka nema na svijetu.
Mama ih isto dobro pravi, ali ne kao baka. Na dan-dva ranije obezbijedi pravo psenicno brasno, samljeveno u potocnom mlinu. Ne smije biti mljeveno ni u vatrenki, ni u elektricnom mlinu.
Na stol postavi zdjele razlicite po velicini. U jednoj su jaja, u drugoj mlijeko, a u najmanjoj se rastapa kvasac. Na sredinu stola postavi sarenu torbu sa divnim uprtama, a pored nje je crvena vangla sa starim okrpanim sitom.
Baka zna i dan da odabere. Svi unucici su tada kod nje. I tek poslije dorucka naslutimo da cemo imati sitne tople bakine ustipke. Tada se oko nje uzvrtimo. Dok baka prosijava brasno, najmladi unuk rasipa mekinje po kuhinji. Ona se ljuti. Svakome od nas da varjacu u ruke da malo mijesimo tijesto. Najsretniji trenutak je kad ulje zacvrci. Tada se u sarenoj porculanskoj zdjeli, okrugli kao obrazi nasmijanih patuljcica, redaju bakini rumeni i prhki ustipci.
Oko navisene zdjele skupimo se, rucice pruzamo. Brzo se gubi brdo ustipaka, a baka, blazena i sretna, iz ugla se smjeska.

____________________________________________ucenicki rad

_________________
"Hej, hej Jugosloveni, bračo rođena,
vratite se kući, samo jedna je Jugoslavija.."
www.vuksfrj.se
Na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
omladinac
drug


Član od: 20 Jan 2008
Komentari: 19
Mjesto: Split

KomentarUpisano: 20 Mar 2008 11:52    Naslov komentara: Citiraj ovaj komentar

U našem restoranu sam nedavno našao neke stare jugoslavenske kuharice.
Po njima naravno nismo nikad kuhali, ali eto bile su tu kao nekakav ukras ili dokaz ne znam ni ja čega.
Zadivio sam se velikoj različitosti naših jela, ali i razvijenosti našeg turizma(tada) jer su te kuharice krasile i slike najboljih jugoslavenskih hotela. Sjećam se i kako sam često baku molio da skuha nešto po kuharici Steve Karapanđe(valjda mi je bilo simpatično to ime), ali nikad nije htjela uz opravdanje: Ma biži, to njegovo je sve puno luka, ko će to jist.

Pogledajte samo raznolikost naše kuhinje, kod nas je velika razlika u jelima samo u desetak kilometara, ali ipak sva ta jugoslavenska jela su nekako bila povezana i kao da su ispunjavala jedno drugo.
_________________
Al negde u nama je bitaka plam,
i kažem vam šta dobro znam
Računajte na nas...
Na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail Posjeti web-site MSN Messenger
rozalin
Sekretar
Sekretar


Član od: 24 Dec 2007
Komentari: 825

KomentarUpisano: 04 Aug 2008 13:05    Naslov komentara: Citiraj ovaj komentar

Na podrucju Jugoslavije postoje razna tradicionalna jela-
U BiH posebno mjesto ima tradicionalna bosanska kuhinja

KARAKTERISTIKE BOSANSKE TRADICIONALNE KUHINJEAnalizirajuci najveci broj jela bosanske kuhinje, moze se reci da se u njoj prozimaju kolorit Istoka i Zapada, a narocito neki elementi domaceg kulinarstva, te modificirana jela Istoka i Zapada, pa cak i susjedstva (Italija, Grcka). Antun Hangi istice grcki utjecaj na kulinarstvo Bosne.


Osnovne karakteristike bosanske kuhinje veoma dobro je definisao u svom strucnom radu Muhamed Duranovic, nastavnik kulinarstva u Sarajevu, a koje se, sa malim dopunama i izmjenama, svode na slijedece:

ono sto bosansku kuhinju razlikuje od drugih kuhinja, a sto je priblizava francuskoj kuhinji jeste to sto u bosanskoj kuhinji, u pravilu, nema zaprske, te sto se, opet u pravilu, ne upotrebljavaju jaki ljuti zacini, ili se upotrebljavaju u minimalnim kolicinama. Sa tog aspekta ona odgovara i savremenim zahtjevima medicine.

kuhana ili dinstana bosanska jela u vecini slucajeva su lagana, posto se pretezno kuhaju i dinstaju sa malo vode, u pravilu juhe-fonda - pa tako imaju prirodni sok, odnosno umak koji u sebi nema nimalo zaprske, a orijentalnih zacina u malim kolicinama, te oni ne umanjuju slasti i okus mesa.

Jela bosanske kuhinje u pravilu potpuno su naturalna, sa dosta povrca, voca, mlijeka i mlijecnih proizvoda, kao sto su spinat, zelje, patlidzan, paradajz, tikvice, zeleni luk, mrkva, persun, celer, poriluk (prasa), mahune, riza, zelene slatke paprike, sljive, dunje, slatko i kiselo mlijeko, povlaka, slatki kajmak, kajmak, itd.

U bosankoj kuhinji u pravilu nema posebnih sosova, vec se oni stvaraju u jelu na bazi juhe i dodataka u toku kuhanja ill na kraju.
_________________
MUSKARCI SU RODJENI ZA REVOLUCIONARE,
TIM VISE AKO IMAJU POTPORU U LJUBAVI ZENE
Na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Posjeti web-site
rozalin
Sekretar
Sekretar


Član od: 24 Dec 2007
Komentari: 825

KomentarUpisano: 04 Aug 2008 13:10    Naslov komentara: Citiraj ovaj komentar

TUFAHIJE
Sastojci
5 jabuka (delises)

500 g vanilin secera
0,5 l vode 1 kesica vanilin secera
0,25 l skorupa ili slatkog kajmaka
150 g secera
100 g oraha
50 g badema
1 limunova kora

Nacin pripremanja
Pola litre vode, 500 g secera i kesicu vanilin secera sastaviti u posudu i kuhati. Jabukama iz sredine povaditi sjemenke i srce,zatim ih oguliti i staviti u posudu sa vodom i secerom i kuhati 10 minuta.
Zatim skinuti sa stednjaka, povaditi jabuke i ostaviti da se hlade do 30 minuta. Zatim jabuke puniti ranije pripremljenim filom od mljevenih oraha, badema, slatkog kajmaka i secera.

Masa se pripremi tako da se sastave mljeveni orasi, bademi i slatki kajmak i izmjesaju. Prilikom serviranja punjene jabuke ukrasiti ostatkom slatkog kajmaka i tresnjom ili dzemom. Serviraju se hladne.

Jabuke delises (zlatni) su jabuke koje se kuhanjem nece raspasti. Za tufahije se mogu uzeti i druge vrste jabuka, ali takve koje se prilikom kuhanja nece raspasti.
_________________
MUSKARCI SU RODJENI ZA REVOLUCIONARE,
TIM VISE AKO IMAJU POTPORU U LJUBAVI ZENE
Na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Posjeti web-site
rozalin
Sekretar
Sekretar


Član od: 24 Dec 2007
Komentari: 825

KomentarUpisano: 04 Aug 2008 13:13    Naslov komentara: Citiraj ovaj komentar

TELECI SIS-CEVAB za pet osoba


Sastojci
750 gr teleceg mesa
500 gr. luka crnog
200 gr. masnoce
100 gr. kuhanog paradajza
20 komada cackalica
5 gr. bibera
15 gr. soli
1 dl. bijelog vina

Nacin pripremanja
Telece meso oprati, izrezati na srednje komade ( kao za raznjice). Crni luk ocistiti, oprati i isjeci na komade kao i meso. Ovako isjeceno meso i luk nabosti na cackalice, tako da se nabode komad mesa, komad luka. Ovako pripremljene cackalice sloziti u posudu jednu pored druge, u jednom redu, te dodati masnocu. Paradajz pire, biber, so i vino izmijesati, pa razrijediti potrebnom kolicinom vode i preliti preko slozenog cevaba. Preliv treba da pokrije cevab. Tako spremljeni cevab staviti pod poklopcem na plocu ili u rernu da se dinsta dok meso ne postane mekano. Cevab sluziti zajednicki na ovalu ili odvojeno.
_________________
MUSKARCI SU RODJENI ZA REVOLUCIONARE,
TIM VISE AKO IMAJU POTPORU U LJUBAVI ZENE
Na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Posjeti web-site
rozalin
Sekretar
Sekretar


Član od: 24 Dec 2007
Komentari: 825

KomentarUpisano: 04 Aug 2008 13:28    Naslov komentara: Citiraj ovaj komentar

Evo malo iz Baranje

Baranjski riblji paprikaš (glavno jelo),
Specijalitet slavonske kuhinje


Sastojci:
Za 4 osobe:
1 kg miješane rječne ribe (šaran, som, štuka)
40 dag luka
20 dag rajčice
6 dag mljevene slatke crvene paprike
1,5 dl ulja
sol i papar

Opis:
Ribu očistiti, dobro oprati i narezati na krupnije komade. Luk narezati na kolutiće. U lonac s uljem poslagati red ribe, red luka, dok se ne slože svi sastojci. Posoliti, popapriti, dodati narezanu rajčicu i preliti vodom. Kad prokuha, dodati mljevenu papriku i kuhati na laganoj vatri 40 minuta. Uz riblji paprikaš kao prilog poslužiti tjesteninu.
_________________
MUSKARCI SU RODJENI ZA REVOLUCIONARE,
TIM VISE AKO IMAJU POTPORU U LJUBAVI ZENE
Na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Posjeti web-site
milan
Nezamjenjiv clan


Član od: 07 Feb 2008
Komentari: 1710
Mjesto: Beograd

KomentarUpisano: 21 Aug 2008 17:55    Naslov komentara: Jos jedan prilog iz *YU* kuhinje.... Citiraj ovaj komentar

Neki hakeri su napali opstinu Pristina...objavili su mapu SFRJ..i petokraku..!

Prijatno, ziveli !
Na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Lola60*
Iskusni clan


Član od: 22 Dec 2008
Komentari: 107
Mjesto: Prokuplje SFRJ

KomentarUpisano: 02 Feb 2009 05:18    Naslov komentara: Citiraj ovaj komentar

zvijezda zvijezda Drugovi i drugarice bilo je i ića i pića u bivšoj Jugoslaviji . Jelo se i pilo do besvesti . Svaka Socijalistička Republika je imala svoje nacionalno jelo i piće .
Tako je Srbija imala svoje jelo -pasulj sa suvim rebarcima ili kobasicom- , pa onda Jagodinsko i Niško pivo ,
Bosna svoj poznati -ćevap sa lukom u somunu- , i svoja pića , pivo i vino ,
Slovenija je najpoznatija po svom Laškom pivu , za jelo ne mogu da se setim koje je bilo .
A i sve ostale Socijalističke Republike su imale svoja jela i pića , ja sada ne mogu da se tačno setim koja su to bila , jer odavno nisam posećivao bivše Republike SFRJ . *Baš se nekad dobro jelo ... * A važno je da se svuda u SFRJ točilo Kvaker i Kabeza i soda voda u sifonima .
Pozdrav Bojan . zvijezda zvijezda jugoslavija
_________________
*SOCIJALIZAM JE NOVI SVETSKI POREDAK , UJEDINIMO SE U NOVU SFRJ , proleteri svih zemalja ujedinite se ......+*
www.bojant.blogspot.com www.nkpj.co.nr
www.bojant1.blogspot.com www.skoj.org.yu
www.boki.5forum.net www.crvenazvezdafk.com
Na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Pokaži ranije komentare:   
Otvori novu diskusiju   Odgovori na temu    Klub SFRJ Forum Indeks -> Jugoslavija iz našeg sjećanja Vremenska zona: CET (Evropa)
Stranica 1/1

 
Idi na:  
Ne možete ostavljati nove komentare u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
Ne možete prepraviti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite komentare u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.